Tänä keväänä coaching asiakkaitani on mietityttänyt kiitosten ja palautteen antamisen kulttuuri, lähinnä palautteen puuttumisen tai kiitosten vähyyden näkökulmasta. Kiittämistä ja palautetta tarvitaan, jotta innostuksen tunne säilyy tai syntyy. Palaute vahvistaa tai korjaa sitä, teemmekö oikeita asioita ja ylipäätään on viesti siitä, että tulemme huomatuksi ja se mitä teemme on ollut merkityksellistä.

Voiko palautetta saada turhasta tai liikaa?

Säännöllisesti kiittävä esimies pohti, onko vaarana, että hänen antamansa kiitos kärsii inflaatiosta ja ei enää tunnu ansaitulta. Kuitenkin hän päätyi siihen, että lyhyetkin huikkaukset kuten ”hyvin tehty”, ”olipa hyvin sanottu”, ”hienosti vedetty projekti”, ovat osa hänen johtamistapaansa ja arvomaailmaansa kuuluvia asioita, vaikka organisaatiossa ei ole vallalla kiittämisen ja palautteen kulttuuri. Sitä hän aikoo jatkossa nostaa puheeksi. Meitä motivoi eri asiat ja olemme siis erilaisia myös kiitoksen ja palautteen suhteen. Jotta palaute on onnistunutta myös vastaanottajan näkökulmasta ja sen vaikutus on toivottu, kannattaa ottaa yhteiseen keskusteluun, minkälaista palautetta ja miten sinä haluat.

Tavoitteiden saavuttamiset, mittarit ja 360-kyselyn tulokset, asiakaspalaute – niitä me tuijottelemme. Mitä jos tänä keväänä tarkastelisit työyhteisössäsi jokaista kiitollisin ja myötätuntoisin silmin?

Nyt jaetaan todistukset ja stipendit

Työelämän todistuksia voisi olla

  • Työyhteisön todistus siitä, että olet tehnyt työsi hyvin ja olet tärkeä.
  • Esimiehen todistus siitä, että yritit parhaasi haastavana keväänä
  • Tiimin todistus esimiehelle, johdettavasi ovat kokeneet onnistumisia ja sinä olet niitä mahdollistanut.
  • Sinä muistit minut

Stipendi voisi olla

  • poikkeuksellisesta venymisestä
  • minun huomaamisestani ja huomioimisesta
  • uusista ideoista
  • naurustasi

Tasaisesti puurtava kollega voi olla äärirajoillaan ja yksilön näkökulmasta on yltänyt huippusuoritukseen olosuhteet huomioiden. Oletko se sinä?

Minkä stipendin tai todistuksen antaisit itsellesi? Entä esimiehellesi ja työkaverillesi, koko työyhteisölle?

Tulosta täytettävä todistus tai stipendi tästä.

Kiitollisin mielin
Heidi-Maria Kokkonen