Ensin on idea, joka kantaa ja saa myös yrityksen perustajat liekkeihin. Yrityksen palvelu tai tuote on niin verraton, että kasvuun tarvitaan lisää tekijöitä. Haluat palkata ensimmäisen työntekijän.   Mitä kaikkea sinun pitää tietää, kun palkkaat ensimmäisen työtekijän, saati kun lähestytte ”maagista 20 työntekijän rajaa?

Byrokratian ”mörkö” tulee osaksi arkeasi – halusit sitä tai et. Toisaalta, kun porukka kasvaa on erittäin tärkeätä, että on selvät pelisäännöt ja toimiva struktuuri, miten asioita yrityksessä hoidetaan. Kuka haluaisi töihin sellaiseen yritykseen, jossa asiat hoidetaan, miten sattuu? Pelkkä ”pöhinä” ei taida riittää?

Toimivat hr-käytännöt takaavat osaltaan yrityksen menestyksen

Yrityksen menestykseen tarvitaan myös toimivat hr-käytännöt. Nykytilan kartoitus ja HR-asioiden auditointi kannattaa jo senkin takia, että se saa yrityksen vastuuhenkilöt pohtimaan ja miettimään, mitä kaikkea yrityksessä kannattaa laittaa kuntoon ennen kuin niiden hoitamatta jättämisestä aiheutuu seurauksia.

Palkatessasi ensimmäisen työntekijän, sinun tulee huomioida paljon muutakin, kuin työterveyshuollon järjestäminen. ”Kyllä googlaamalla selviää” – toki silloin pitää tietää, mitä tietoa etsii ja onko kyseessä viimeisin päivitys aiheesta. Mikäli sinulla ei ole aiempaa kokemusta hr-asioiden kuntoon laittamisesta, niin asioihin perehtyminen  ja materiaalien hankkiminen on yllättävän kova urakka.  Saman ajan voisi varmasti hyödyntää, vaikka myynnin kasvattamiseen ja antaa hr-ammattilaisen hoitaa hr-asiat kuntoon!

Onko sinulla varaa mokata hr-asioissa?

Kaikki meistä tarvitsevat joskus luotettavan sparrauskumppanin ja en ole vielä tavannut yhtään yritystä, jolla olisi varaa menettää hyviä työntekijöitä huonosti hoidettujen henkilöstöasioiden takia. Fiksut voivat aina valita työpaikkansa, joten  huolehdithan siitä, että he valitsevat sinun yrityksesi ja haluavat myös toimia yrityksesi suosittelijoina?

Erityisen kysytty palvelu viime aikoina on ollut ”juridinen työnohjaus”, missä  käydään läpi, mitä kaikkea yrityksen johdon on syytä tietää työlainsäädännöstä koskien työsopimuksia. Sparrauksen käydään keskustellen läpi, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jotta yrityksen työsopimukset ja käytännöt noudattavat lakeja ja määräyksiä. Careerjoyn konsultti tutustuu yrityksessä noudatettavaan työehtosopimukseen ja yrityksen käyttämään työsopimuspohjaan  ennen sparrausta. 

Mitä parannuksia hr-auditointi voisi tuoda sinun yrityksesi toimintaan?

Kristiina Pihlaja